TİO Belgesi

TİO Yönetmeliğinin Amacı ve Kapsamı nedir?

Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği 06.07.2018 tarihinde yayımlanıp, 01.01.2019 tarihinde de yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmeliğin amacı, karayolu, demiryolu, denizyolu veya havayolu taşımacılığında ve/veya kombine taşımacılık alanında faaliyet gösterecek taşıma işleri organizatörlerinin hizmet esasları ve koşullarının belirlenmesi ile bu faaliyetlerde bulunanların, alıcıların, gönderenlerin hak, sorumluluk ve yükümlülüklerini tespit etmek; taşıma türlerinin birlikte ve birbirlerini tamamlayıcı olarak hizmet vermesini, denetimini ve mevcut imkânların daha yararlı bir şekilde kullanılmasını temin etmek; etkin hizmet temini için gerekli olan düzeyde bir profesyonel eğitim ve denetim sistemi geliştirmek, taşıma işleri organizatörlerinin ulusal ve uluslararası mevzuata uygun olarak faaliyet göstermelerini sağlamaktır.

14.2.2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre kurulmuş, ulusal ve uluslararası taşımacılık alanında taşıma işleri organizatörü olarak faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişileri kapsar.

1) Yetki belgesi almanın şartları nelerdir?

Yetki belgesi almak veya yenilemek için başvuru yapacakların aşağıdaki belirtilen şartları sağlanması gerekmektedir:

  1. Gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olmaları
  2. Tüzel kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş ve ticaret siciline tescil edilmiş olmaları
  3. Gerçek kişilerde sahip ve/veya varsa temsil ve ilzama yetkili kişi/kişilerin, anonim şirket statüsündeki tüzel kişiliklerde, yönetim kurulu başkan ve üyeleri, genel müdür ile temsil ve ilzama yetkili yöneticilerin, diğer şirket statüsündeki tüzel kişilerde, tüm ortakların ve bu tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili yöneticilerin mesleki saygınlığa sahip olmaları
  4. En az 300 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olunması
  5. Merkez ve/veya şube, işyeri adresine sahip olunması
  6. Taşıma işleri organizatörlüğü yetki belgesi ücretinin ödenmiş olması

2) Yetki belgesinin geçerlilik süresi nedir?

Verilen ve yenilenen yetki belgeleri 5 yıllığına geçerlidir. 

3) Yetki belgesi ve yetki belgesi yenileme bedeli nedir?

Taşıma işleri organizatörlüğü yetki belgesi ücreti 150.000 (yüz elli bin) Türk Lirasıdır. Yetki belgesi ücreti her yıl, bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır. Ayrıca yetki belgesi yenileme ücreti, ilgili yıla ait yetki belgesi ücretinin %5’idir.

tio belgesi

4) Taşıma işleri organizatörü yetki belgesi hangi firmalar için zorunludur?

Karayolu, demiryolu, denizyolu veya havayolu taşımacılığında ve/veya kombine taşımacılık alanında faaliyet gösteren, gerçek veya tüzel kişilerin imkan, kabiliyet ve kapasitelerini kullanarak kendi nam ve hesabına yük taşıması yaptırarak taşıma faturası/sözleşmesi düzenleyen, taşıma ile ilişkili depolama, paketleme, ambalajlama, sipariş yönetimi, gümrük, sigorta, dağıtım vb. lojistik işlemleri gerçekleştiren firmalar için zorunludur.

Şirketimiz de T.C. ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği’nin 5. Maddesi gereği olarak Taşıma İşleri Organizatörlüğü Belgesini (TİO Belgesi) 24 Aralık 2019 tarihi itibariyle almıştır.